SEO

Tips for a great blog

Kuinka saat sivustosi näkymään hakukoneiden tuloksissa



Nyt kun kotisivusi on perustettu, haluat varmastikin että Googlen ja Bingin kaltaiset hakukoneet löytävät sinut –mieluiten listojen ykkösenä! Ehkäpä oletkin jo kokeillut löytää sivustosi hakukoneiden listoilta. (Eikö sinulla ole vielä verkkosivua? Luo itsellesi sellainen muutaman yksinkertaisen vaiheen avulla!)

Älä hätäile vaikka sivustosi ei vielä löytyisikään listoilta: valitettavasti tämä on hieman aikaa vievä prosessi eikä tapahdu yhdessä yössä. Muistathan, että vaikka hakukoneet eivät vielä löytäisikään sinua, sivustosi on silti avoinna! Se vain ei ole vielä rekisteröitynyt hakukoneiden listoille. Kirjoita sivusi URL – osoite (kuten www.minunsivuni.fi tai www.minunsivuni.123kotisivu.fi) suoraan internetselaimesi osoitepalkkiin Googlen tai Bingin hakupalkin sijaan, ja sivustosi ilmestyy ruudulle.

Päästäksesi hakutuloslistojen huipulle sivuston ylläpitäminen vaatii sinulta kohtalaisen verran työtä ja kärsivällisyyttä. Tätä varten on itse asiassa luotu auttava konsepti nimeltäänHakukoneoptimisointi

Mitä paremmin saat näitä ohjeistuksia hyödynnettyä, sen varmemmin sivustosi ilmestyy hakukoneiden listojen kärjessä. Markkinoinnin ammattilaiset ja muut verkkosivujen hakukoneoptimoinnista vastaavat sanovat, että yleisesti ottaen esimerkiksi Google hyödyntää keskimäärin 200:aa hakukoneoptimointisanaa. Tässä linkki kattavaan listaukseen näistä hakukoneoptimoiduista sanoista -hyvä tietää optimointia suunnitellessa.

Mutta ennen kuin sukellat näiden optimointisivujen maailmaan, tutustu 123kotisivujen luomiin SEO –vinkkeihin joita voit hyödyntää verkkosivuillasi saman tien. Emme voi taata että näillä vinkeillä pääset heti listaykköseksi, mutta ne ovat hyvä alku sivustosi näkyvyydelle esim. Googlen ja Bingin listoilla ja auttaa sinua saavuttamaan paremman sijoituksen.

Hyödynnä avainsanoja sivuillasi

Kun haluat löytää tietoa internetistä ja käytät hakukoneita tuon tiedon paikallistamiseksi, ne sanat joilla alat tietoa hakemaan ovat nimeltään avainsanoja tai avainlauseita. Avainsanojen käyttäminen on hyvä pitää mielessä, kun alat luomaan sisältöä sivustollesi. Mieti, millä sanoilla kuvittelisit ihmisten etsivän ja täten päätyvän juuri sinun sivuillesi –tuotenimiä, kategorioita, artikkeleita? Hyödynnä itse tekstien lisäksi sivusi otsikkoa, valikkojen otsikkoja ja sivun nimeä avainsanojen sijoittamiseksi. Näin hakukoneiden on helppo löytää sinut oikeissa asiayhteyksissä. Mutta koeta välttää ylilyöntejä! Sivut, jotka survovat tilansa täyteen pelkkiä selkeästi avainsanoiksi kelpaavia sanoja yrittävät selvästikin vain kalastella korkeita sijoituksia hakukoneiden listoilla. Tämä saattaa toimiakin, mutta vain hetkellisesti. Hakukoneet pitävät tällaista toimintaa silmällä, ja saattavat pahimmassa tapauksessa pudottaa sinut listojen pohjalle tai jopa jättää sivusi listaamatta kokonaan.

Koeta siis käyttää avainsanojasi siellä missä niiden käyttö olisi luonnollista. Ne ovat parhaimmillaan esimerkiksi sivusi otsikossa ja lisäksi parina mainintana itse tekstissä. Hyvänä vaihtoehtona voit koettaa käyttää myös avainsanojesi synonyymejä!

Valitse domainnimesi huolella

Jos olet rekisteröimässä domainnimeä sivuillesi, yritä luoda nimi joka on mahdollisimman lyhyt ja helppo muistaa. Hakukoneilla on tapana listata muita useammin sivustoja, joiden domainnimi on lyhyt ja ytimekäs sekä asiaankuuluva. Myös domainin iällä on merkitystä sen sijoittumisella hakutuloksissa. Vastikään luoduilla uusilla domainnimillä ei ole samanlaista autoriteettiä kuin vanhemmilla, jo aikansa netissä olleilla domaineilla.

Jos omistat jo domainnimen joka ei ole sidottu toisille sivuille suosittelemme käyttämään tuota domainia uuden luomisen sijaan. Koska tuo vanha domainnimesi on luotu jo aikaisemmin, löytyvät sivusi mitä luultavammin nopeammin kun täysin uudella domainilla toimiessa.

Viimeisenä vinkkinä –voit ujuttaa myös domainnimeesi avainsanan, tämä tarjoaa hyvät mahdollisuudet herättää hakukoneiden kiinnostus.

Hakukoneet kiinnittävät erityisen paljon huomiota linkkejä jakaviin sivuihin. Kohtele jokaista lisäämääsi linkkiä hyväksyvänä leimana. Jokainen linkki kertoo hakukoneille “Hei, tämä sivusto on mielenkiintoinen ja tärkeä! Ehkäpä tämän kuuluisi olla listojen kärjessä”. Mutta muista, ettei ääripäihin meneminen kannata –hakukoneiden mielestä relevanteinta on että sinulla on yksi linkki sivuillasi, joka linkittyy sivustoon jossa on samankaltaista sisältöä. Lukemattomat linkit eivät herätä muuta kuin kummastusta sekä hakukoneissa että lukijoissasi. Kun lisäät linkkejä sivuillesi, mieti laatua, älä määrää.

Uudet verkkosivut hyötyvät linkkaamisesta ja yhteistyöstä samankaltaisten sivustojen kanssa. Kokeile etsiä samankaltaisia sivuja ja kysy heiltä josko linkkien jakamisyhteistyö kiinnostaisi heitä. Voit myös pyytää ystäviäsi ja perheenjäseniäsi kirjoittamaan sivustasi ja linkkaamaan sen heidän sivuilleen, Facebookiin, Twitteriin jne. Jo se, että sinua huomioidaan sosiaalisissa medioissa voi vaikuttaa todella positiivisesti sivujesi näkyvyyteen Googlessa. Muista myös itse jakaa sivujasi Facebookissa, Twitterissä ja Google Plussassa.

Ei rakettitiedettä, mutta vaatii määrätietoista päivittämistä

Näitä vinkkejä noudattamalla sivustosi pitäisi alkaa ilmaantumaan korkeammilla listasijoituksilla valitsemillasi avainsanoilla. Muista kuitenkin, että tämä opas on vain SEO- jäävuoren huippu.

Hakutuloksiin vaikuttaa myös se, kuinka useita samanaiheisia sivuja on olemassa, ja se mitä niillä tarjoat, kuinka vanha sivustosi on, kuinka usein sitä päivität jne. Hakukoneet käyvät jatkuvasti läpi sivustoja ja päivittävät listojaan koko ajan. Vaikka näit sivusi listaykkösenä, saattaa se seuraavana päivänä olla kolmekin sivua alempana listalla.

SEO vaatii sivuston ylläpitäjältä jatkuvaa työtä, jotta se säilyisi relevanttina ja laadukkaana hakukoneen kautta etsiville henkilöille –olipa kyseessä verkkokauppa, yritys tai yksityishenkilö. SEO on prosessina hidas; voi hyvinkin mennä viikkoja, ellei kuukausia, että tekemäsi parannukset alkavat tuoda tulosta. Mutta jos alat jo nyt noudattamaan vinkkejämme, ja pidät sivustosi päivitettyinä, teet jo paljon hyvää sivustosi näkyvyydelle.